Наградите – морално послание за самоусъвършенстване

10 януари 2018 г. бе специален ден за трима възпитаници на ПГЕА и техните наставници. Това бяха първите участници от нашето училище, които получиха своето признание – награди в категорията „Бронз“ от „Международната награда на херцога на Единбург“.  Удовлетворението е за Даниел Кисьов (12-в кл.), Александър Николов (11- а кл.), Калоян Недев (9a кл.). Радостни са и техните лидери, на които те се довериха, за да им помагат  да извървят  пътя  от поставяне на цели до осъществяването им – Бранимир Тасков и Любка Богданова.

В тържествената зала на Военния клуб нашите участници бяха сред 120-те младежи от страната, които получиха значките и специалните международни сертификати за тяхното постижение в нивата, които са защитили. Те бяха връчени лично от Президента на Република България Румен Радев, патрон на българския филиал на Международната награда на херцога на Единбург. Официален гост на церемонията бе и Нейно Превъзходителство посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс. Александър Николов бе един от водещите на тържеството.

За тези, които са запознати с Наградата, както накратко наричаме организацията, е ясно, че участниците се състезават не помежду си, а със самите себе си в няколко направления – умения, физическа активност, доброволчество и приключенско пътуване. В тях младежите реално срещат трудности и изпитания, които ги каляват за самостоятелното им израстване в живота. Нови наши възпитаници вече вървят по техния път, а те самите ще могат да продължат в следващите нива „Сребро“ и „Злато“.

С благодарност и към техните ментори от нашето училище: Даринка Евтимова – ментор на Даниел в работата му усъвършенстване на баскетбола; Иванка Савова – медицински работник , която му възлагаше да изработва презентации на здравнообразователни теми в направление „Доброволчество“; Антония Йончева – ментор на Александър в умения за презентиране пред публика, както и преподавателите по китайски език на Калоян.

Участието на подрастващите и на техните ментори в Наградата е отличен атестат, че в обществото ни се реабилитира моралния смисъл в живота на човека и че най-високата награда е посланието за нравствено усъвършенстване  в един хармоничен свят.

26857455_431094780642409_533333112_n FB_IMG_1515784587377