222222

Младежко техническо творчество – гр. Горна Оряховица – 2017

За втора поредна година Горна Оряховица беше домакин на конкурс – изложение „Младежко техническо творчество“, в което взеха участие и учениците от ПГЕА Алекс Грозданов, Александър Николов, Калоян Крумов, Стивън Желев и Теодор Трайков. Техния проект „Smart Home” беше отличен с плакет на Община Горна Оряховица.

Събитието се проведе на 12, 13 и 14 октомври в спортна зала „Никола Петров“.

Изложението тази година беше с международно участие и на него бяха представени разработки на екипи от цялата страна, Румъния и Украйна. 60 екипа с общо 300 участници се състезаваха със своите проекти в областта на приложната механика, роботиката, електрониката и автоматиката, като „умни“ къщи,   софтуер за преброяване на хора, интелигентна лампа и много други. Наградите, разпределени в три категории – училища, академични институции и индустриални фирми, бяха връчени от заместник – министърът на образованието Таня Михайлова. Проектите се оценяваха от жури с председател проф. Георги Попов от ТУ – гр. София.

„Тази година конкуренцията е много по-силна и разработките са много по-сериозни.

Журито беше много затруднено в избора си. Но пък вие ни давате надежда, че България може да се превърне в модерна индустриална държава” каза председателят на журите проф. Георги Попов, преди награждаването.
С първа награда, в категория „Училища“, беше отличен екипът на Професионална гимназия по комютърни технологии и системи – гр. Правец с комплекс от учебни макети за индустриални  и мобилни роботи.