Възпитаници на ПГЕА участваха в годишната среща на NABEC

В периода 8 – 10 ноември се проведе национална среща на българските Европейски клубове – NABEC в хотел РИУ Правец. В нея взеха участие общо 34 училища от 18 града.Член на европейската организация е и нашето училище.
NABEC е мрежа на Европейските клубове на училищата и обединените детски заведения в България, в която участниците имат възможност да научат повече информация за Европа и интеграционните процеси. Също така да осъществят контакти и обмен, както и да участват в съвместни проекти на Европейските клубове и да обогатят техните дейности в училищата.
Учениците, които представиха ПГЕА бяха Никол Иванова от 12Д клас, Елица Григорова и Йоана Генова от 11в клас.
Срещата на 8 ноември (четвъртък) започна с гостите, проф. д-р Вяра Гюрова и доц. д-р Ваня Божилова – СУ„Св. Климент Охридски”, които представиха темата „Лидерството – предизвикателство за съвременния учител”.
Семинарът бе открит официално на 9 ноември (петък) от д-р Красимира Василева, председател на сдружението. След това Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, изнесе лекция на тема „Дебатът за Европа”. Тя бе последвана от тази на Бойко Благоев, който е съветник „Информация и комуникация” при Председателството на ЕЕК. Лекцията на Таня Чунтова, сътрудник „Връзки с обществеността”, бе на тема „Европейският парламент – гласът на гражданите”. В същия ден бяха представени и темите „Хипотетична перспектива ли е еврото за България?” от проф. д-р Ингрид Шикова – Су „Св. Кл. Охридски”, лекцията „В подкрепа на различността” от Юлиана Методиева, която е гл. редактор на сайта „Маргиналия”. След това заместник-министърът д-р Моника Панайотова говори за  „Ротационният принцип на ЕС и българското председателство на Съвета на ЕС”. Лекция изнесе и проф. Димитър Йончев – НБУ, на тема „Ще устои ли европейската идея на новите предизвикателства”. А за финал доц. д-р Светослав Малинов, член на Европейския парламент, говори за „Европейски съюз – образователни аспекти”.
Занятията, за втория ден от семинара, завършиха с вечер на таланта, в която ученици и учители от различните училища бяха подготвили песни, танци и викторини на европейска тематика.
Всички участници бяха изготвили предварително компютърни разработки, с които представиха училищата си. След своята изява всички възпитаници и учители получиха сертификати от председателя на сдружението – д-р Красимира Василева.

 

 Правец 033 Правец 030 Правец 024 Правец 016 Правец 008 Правец 037 Правец 045 Правец 046 Правец 035